Frukostvanor under 100 år
Skillnaden mellan landsbygd och stad
I början av 1900-talet var det stor skillnad mellan frukostvanorna på landsbygden och i städerna. På landet gick man upp tidigt och åt därför flera måltider. Man drack sitt morgonkaffe före eller efter det korna mjölkats, och vid 8-9-tiden åt man en rejäl frukost. Frukosten kunde bestå av saltad sill, korv och ost till bröd, eventuellt råggröt eller havregröt som sköljdes ned med kaffe. I städerna var frukosten enklare – den bestod vanligtvis av bröd med ost eller marmelad och kaffe eller te.
Man åt vanligtvis samma frukost under veckans alla dagar på landet och i de fattigare hushållen i städerna, medan en söndagsfrukost bland dem som hade det bättre ställt i städerna var lite annorlunda. Bland dem kunde frukosten bestå av färskt bröd från bagaren, löskokta ägg, ost och marmelad – dessutom inspirerades man av baconexporten till England. Därför blev stekta ägg med bacon ett uppskattat tillskott till söndagsfrukosten.
Corn Flakes dukas fram
Ända fram till 1930-talet var rågbrödet det vanligaste brödet på frukostbordet. Därefter ersattes det efterhand av ljust bröd. För dem som hade fysiskt ansträngande arbete stod ofta råggröt, havregröt och korngröt med mjölk på frukostbordet. Och hade man lite tur vankades det även en smörklick eller lite margarin på gröten. Först senare när kvinnor tack vare den tekniska utvecklingen kom ut på arbetsmarknaden under 1950- och 1960-talet – förändrades frukostvanorna så att havregryn, Corn Flakes och liknande serverades med mjölk, vilket kunde serveras snabbt. Idag väljer alla i familjen det de vill ha ur ett brett sortiment.
Internationell frukostmat
Frukostmaten varierar beroende på var man befinner sig. I norra Europa är det vanligt med rejäla frukostar, medan man i södra Europa kan nöja sig med en kopp kaffe med lite bröd.