icon search my accountcountry selector
Början på en framgångssaga

Början på en framgångssaga

När du köper dina Kellogg-produkter tänker du förmodligen inte på varför de heter Kellogg’s, eller hur och när de blev till. Men vi måste faktiskt gå tillbaka mer än 100 år i tiden för att hitta början på det som idag är företaget Kellogg.

Det hela började i staden Battle Creek i Michigan i USA, på det internationellt erkända hälsosanatoriet ’The San’ (vad vi idag skulle kalla ett spa/hälsocenter). Här bjöds gästerna på en vegetarisk, fiberrik kost med låg fetthalt, samt gott om motion och frisk luft. Kändisar som Henry Ford, Thomas Edison och Johnny Weismüller besökte sanatoriet. De båda bröderna Kellogg arbetade på ’The San’, där de bland annat experimenterade med att ta fram majsbaserade produkter åt sanatoriets gäster.

Kellogg’s världsberömda Corn Flakes kom faktiskt till av en slump.

Bröderna provade på olika lösningar för produktionen och gjorde ett stort framsteg när de beslöt sig för att valsa kokta vetekorn.

1894 blev bröderna avbrutna medan de arbetade med ett experiment och glömde vetet som kokade vidare. När de kom tillbaka valsade de vetet som vanligt – men resultatet blev ett annat. Den här gången blev resultatet små flingor istället för en stor skiva och när flingorna bakades blev de lätta och spröda. Så uppfanns flingorna.

Bröderna Kellogg började att servera sin upptäckt till sanatoriets gäster, som visade sig älska de spröda flingorna. Sedan gästerna lämnat sanatoriet, kontaktade många bröderna Kellogg eftersom de vill köpa deras goda flingor. På grund av denna efterfrågan, startade Dr. John Harvey Kellogg produktion vid sanatoriet och kallade verksamheten "The Sanitas Food Company". Brodern Will Keith Kellogg blev VD men fortsatte samtidigt att utveckla flingor. Han arbetade även med andra sädesslag som majs, som han kokade tillsammans med malt, socker och salt. Och det var majsen som 1898 blev de Corn Flakes som vi äter idag.

Kellogg Company grundas

1902 ville Will Keith Kellogg starta sin egen verksamhet, för att han skulle kunna sälja Kellogg’s Corn Flakes. Det tog honom fyra år för att komma igång med verksamheten eftersom en brand ödelade familjens sanatorium "The San" och han var tvungen att hjälpa sin bror att bygga upp det igen. Den 1 april 1906 startade Will Keith Kellogg produktionen av Kellogg’s Corn Flakes i sitt eget företag "The Battle Creek Toasted Corn Flake Company" – som idag är känt som "The Kellogg Company". Intresset var stort för den nya typen av frukostmat och i Battle Creek fanns det vid denna tidpunkt inte mindre än 42 konkurrerande företag som tillverkade frukostflingor.

För att överleva i denna hårda konkurrens placerade Will Keith Kellogg sin namnteckning på alla paket som lämnade fabriken. Det var en garanti för konsumenterna att det var frågan om en originalprodukt som höll god kvalitet. Om du tittar på ett av Kellogg’s paket idag, så finns hans underskrift kvar. Den har blivit Kellogg’s logotyp.

Frukostflingorna slår igenom

En helsidesannons som 1906 infördes i "The Ladies Home Journal" vände upp och ned på Kellogg’s verksamhet. I annonsen uppmanades alla husmödrar att fråga efter Kellogg’s produkter i den lokala butiken och det var ett budskap som husmödrarna tog till sig. Försäljningen ökade från 33 paket om dagen till 2 900 - om dagen! 1909 hade försäljningen ökat till en miljon paket per år.

Kellogg var en av de första producenterna som tryckte näringsinformation, ingredienser och produktinformation på livsmedelsförpackningarna.

1923 anställdes Mary Barber. Hon skapade en näringsavdelning som utvecklade recept och förmedlade näringskunskap till konsumenter och lärare.

Följande år invigde Kellogg’s en fabrik i Australien och 1934 kom så Kellogg’s till Europa där den första fabriken drog i gång produktionen i Manchester.

Tack vare de ökade ekonomiska resurserna kunde Will Keith Kellogg 1930 bilda stiftelsen "The W. K. Kellogg Foundation". Stiftelsen är fortfarande aktiv och har alltid varit helt separerad från Kellogg´s affärer. Stiftelsen har till syfte att hjälpa människor att hjälpa sig själva genom att finansiera projekt inom hälsa, utbildning och jordbruk. Idag säljs Kellogg’s produkter i över 180 länder.

1929 etablerades Kellogg’s i Norden och utvecklades under de följande årtiondena till Skandinaviens störste tillverkare av frukostflingor. 23 år efter det att Kellogg's Corn Flakes hade uppfunnits lanserades flingorna i Danmark. 1929 kunde man för första gången köpa Kellogg's Corn Flakes i danska butiker.

Produktion av Corn Flakes i Danmark

I början av 1950-talet var Kellogg's inte längre ensamt om att producera de populära frukostflingorna. Redan 1951 inledde Svendborg Boghvede- og Havremølle sin produktion av Corn Flakes. Denna "konkurrent" skulle 10 år senare bli en del av Kellogg's Corn Flakes i Danmark, men redan 1957 hade Kellogg's etablerat sin första fabrik för Corn Flakes i Danmark. Produktionen skedde i fabriken i Heimdalsgade på Nørrebro. Här producerar man idag Kellogg's Corn Flakes och Kellogg's Rice Krispies.

Kellogg övertog aktiemajoriteten i den moderna kvarnen som byggts i Østre Havn i Svendborg som sysselsätter 135 medarbetare. Två år senare övertog Kellogg de återstående aktierna och Svendborg Boghvede- og Havremølle bytte namn till Nordisk Kellogg's A/S.

Samma år avslutade Kellogg verksamheten i Sverige, Norge och Finland. Därefter tillverkades alla Kellogg's Corn Flakes för denna marknad i Svendborg.

1988 firade kvarnen i Svendborg 100-årsjubileum som Skandinaviens störste producent av frukostflingor. Samma år producerade anläggningen dagligen 90 000 kg Corn Flakes till frukostbord i hela Europa.

Försäljning och marknadsföring separeras från produktionen

I slutet av 1980-talet separerades försäljning och marknadsföring från produktionen och flyttades till Glostrup. Från och med 1987 etablerade verksamheten som nu hade ansvaret för hela Norden, egna försäljningskontor i övriga nordiska länder. Så ser situationen ut idag. Produktionen i Svendborg avslutades 1997 och Kellogg's produkter som danskarna äter idag produceras i Kellogg's fabriker i Storbritannien, Tyskland och Spanien.

Dela